Џулијан Асанж повторно е замолчен, а тајмингот е најсомничен. Со приказната од Cambridge Analytica што доминира во вестите, се чини дека некои моќни луѓе имаат причини да го замолчат храбриот шеф на Викиликс токму сега.
Еквадор е мала земја и може да се замисли само бруталниот притисок зад сцената што го извршиле западните сили за зголемување на изолацијата на Џулијан Асанж од јавниот простор. Сега, неговиот пристап до интернет е отсечен и на многумина од неговите посетители им е одбиен пристап, со што се прави бавна општествена смрт на лице кое поминало речиси шест години ограничено на стан во амбасадата на Еквадор во Лондон.

Ова се случи пред, за краток временски период околу времето на изборите во САД, но тогаш беше реакција на објавувањето документи на Викиликс, кои би можеле да влијаат на исходот од трката Трамп / Клинтон, додека сега нема такво оправдување. Затоа што, во моментов, “мешањето” на Асанж во меѓународните односи се состои само од објавување на веб-мислењата за кризата во Каталонија и скандалот со скрининг труење. Значи, зошто таква брутална акција сега, и зошто тоа предизвика толку малку галама во јавното мислење?

Што се однесува до второто прашање, тоа не е доволно да се тврди дека луѓето едноставно се уморија од Асанж. Наместо тоа, клучна улога игра долгата и добро оркестрирана бавна кампања на атентат врз карактер кој достигна најниско ниво што може да се замисли пред два месеци со непроверени гласини за наводите како Еквадорците сакаат да се ослободат од него поради неговиот лош мирис и валкан алишта.

loading...

Во првата фаза од нападите врз Асанж, неговите поранешни пријатели и соработници објавија тврдења дека Викиликс започна добро, но потоа се заглави со политичката предрасуда на Асанж (неговата анти-Хиллари опсесија, неговите сомнителни врски со Русија итн.). Ова беше проследено со повеќе директна лична клевета: на пример, тој е параноичен и арогантен, опседнат со моќ и контрола. Но, сега стигнавме до директното телесно ниво на мириси и дамки.

Манипулирање со мотиви
Тие велат дека Асанж е параноичен? Како може секој кој постојано живее во станот кој се прегрнува одозгора и подолу, жртва на постојан надзор организиран од тајните служби, да не биде? Како да се биде мегаломан? Кога (сега поранешниот) шеф на ЦИА вели дека твоето апсење е негов приоритет, дали тоа не значи дека вие сте “голема” закана за некои, барем? И трпезата во која Асанж се однесува како шеф на шпионска организација? Меѓутоа, Викиликс е шпионска организација, иако таа служи на луѓето и ги информира за тоа што се случува зад сцената.

Сепак, тие велат дека Асанж е бегалец од правдата, се крие во амбасадата на Еквадор за да избега од суд. Но, каков вид на правда е ова што се заканува да го уапси кога случајот е веќе отфрлен?

Па, да преминеме на големото прашање: зошто сега? Мислам дека едно име ги објаснува сите: Кембриџ Аналитика – име кое се залага за Асанж, за што се бори; откривањето на врската помеѓу големите приватни корпорации и владините агенции.

Запомни каква голема тема и опсесија на руското мешање на изборите во САД беше – сега знаеме дека не биле руски хакери (со Асанж), кои ги натераа луѓето кон Трамп, туку наместо тоа агенциите за обработка на податоци на Запад, кои ги здружија силите со политичките сили . Ова не значи дека Русија и нејзините сојузници се невини: веројатно се обиделе да влијаат на исходот на ист начин како што тоа го прават САД во други земји (само во овој случај, тоа е означено како “промоција на демократијата”). Но, тоа значи дека големиот лош волк кој ја искривува нашата демократија не е во Кремљ, туку се шета по самиот Запад – и тоа е она што Асанж тврдеше цело време.

Тајно правило
Но, каде точно е овој голем лош волк? За да се сфати целиот опсег на оваа контрола и манипулација, треба да се оди подалеку од врската помеѓу приватните корпорации и политичките партии (како што е случајот со Cambridge Analytica), на проникнувањето на компаниите за обработка на податоци како Google или Facebook и агенциите за државна безбедност.

Не треба да бидеме шокирани во Кина, но самите себеси кои ја прифаќаат истата регулатива додека веруваме дека ја задржуваме нашата целосна слобода и дека медиумите само ни помагаат да ги оствариме нашите цели (додека во Кина луѓето се свесни дека се регулирани). Целокупната слика која произлегува од него, во комбинација со она што го знаеме и за врската помеѓу најновите случувања во биогететиката (поврзување на човечкиот мозок, итн.), Обезбедува адекватен и застрашувачки имиџ на нови форми на социјална контрола кои го прават стариот стар 20 век “тоталитаризам” изгледа прилично примитивна и несмасна машина на доминација.

Најголемо достигнување на новиот когнитивно-военски комплекс е дека директното и очигледно угнетување повеќе не е потребно: поединците се многу подобро контролирани и “поттикнати” во посакуваната насока, кога и понатаму се чувствуваат себеси како слободни и автономни агенти на сопствениот живот. И ова е уште една клучна лекција за Викиликс: нашиот недостаток на слобода е најопасен, кога е искусен како самата манифестација на нашата слобода. Бидејќи она што може да биде послободно од непрестајниот тек на комуникациите што им овозможува на секој поединец да ги популаризира своите мислења и да формира виртуелни заедници според сопствената волја на корисникот? Затоа е апсолутно императив да се задржи дигиталната мрежа надвор од контрола на приватниот капитал и државната власт, односно да се направи целосно достапна за јавна дебата. Асанж беше во право во неговата чудно игнорирана клучна книга во Google (кога Google се сретна со Викиликс, 2014) во неговото разбирање за тоа како нашите животи се регулирани денес, и како оваа регулатива се доживува како нашата слобода. Значи, ние треба да се фокусираме на тајната врска помеѓу приватните корпорации кои ги контролираат нашите заеднички и тајните државни агенции.

Луѓе моќ
Сега можеме да видиме зошто Асанж треба да биде замолчен токму во овој момент кога темата на Cambridge Analytica е насекаде во нашите мејнстрим медиуми. Во време кога сите напори на оние што се на власт одат во намалување на одредена “злоупотреба” од страна на некои приватни корпорации и политички партии – но каде е самата држава и полуинвидливите апарати на таканаречената “длабока држава” ?

Не е ни чудо што Гардијан, кој опширно известува за скандалот со “Кембриџ Аналитика”, неодамна објави одвратно напад врз Асанж како мегаломан и бегалец од правдата. Сега, колку што се загрижени, пишете колку што сакате за Кембриџ Аналитика и Стив Банон, само немојте да се задржите на она што го привлече Асанж кон тоа: државните апарати кои сега се очекува да го испитаат “скандалот” се се дел од проблемот.

Асанж се карактеризираше како шпион на и за народот: тој не шпионира за луѓето за оние што се на власт, ги шпионира оние што се на власт за народот. Ова е причината зошто единствено кои навистина можеме да му помогнеме сега, ние, луѓето. Само нашиот притисок и мобилизација може да го олесни неговото тешкотии.

Често се чита како старата советска тајна служба не само што ги казнувала своите предавници, дури и ако требало да се сторат децении, туку и да се бореле за да ги ослободат кога биле фатени од непријателот. Асанж нема држава зад него, само нас, јавноста – па, да направиме барем што советската тајна служба го правеше, ајде да се бориме за него, без оглед колку долго е потребно!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here