15 години после последниот лет на моделот Конкорд, супер-турбо авион, Боинг ги објави плановите за создавање на хипер-тековен патнички авион кој ќе може да лета со брзина од над три маха, 6.115 км/ч.

Концептот пред неколку дена е претставен на Американскиот институт за воздухопловство и астронаутика, во Атланта. Со овие неверојатни брзини, летот од 11 часа од Лос Анџелес до Токио сега ќе трае три часа.

“Компанијата Боинг изградена е на темелите на шест децении долгата традиција во дизајнирање, развивање и управување со експериментални хиперсонични машини, што нас не прави вистинската компанија која го развива патот за брзи летови во иднина”, изјави Кевин Бовкат, директорот на овој проект.

loading...

Производителот на иновативните авиони, со години работи на развивањето на хиперсонични летови, поточно со децении, уште половина од минатиот век. Во 2013 година, нивниот X51 експериментален дрон, постави светски рекорд за време на летот одржан на 5 март во траење од 3,5 минути. За изградба на летачките средства способни за хиперсонични брзини се користи сосема друга технологија додека оваа компанија очекува таквите авиони да станат стандард за 20 или 30 години.

Вие нема да можете да летате, ниту да се движите со брзина од 5 маха за време на полетување, со тоа што овој бренд ја замисли својата нова флота со дополнително комерцијални турбо мотори за развивање на различни брзини, кои можат да бидат сосема исклучени, кога е време авионот навистина да ја зголеме брзината.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here