Четири вакцини, вклучувајќи ги и оние за  грип ,  ММР ,  беснило и  жолта треска , содржат мали количества јајце протеин, бидејќи тие се култивирани или во јајца или во пилешки ембриони. Ова покренува потенцијална грижа за луѓето кои се алергични на јајце.

Сепак, дури и во четирите вакцини кои се сметаат за потенцијално проблематични за луѓето со алергиски јајца, секој истрел содржи различни нивоа на протеин во јајцето. Затоа, некои се сметаат побезбедни за луѓе со алергии од јајца од другите. Исто така, постојат алтернативи за јајца за две од снимките.

Другите препорачани вакцини, вклучувајќи ја и вакцината Pneumovax 23, не се сметаат како ризик за оние со алергија на јајца.

loading...

Еве ги деталите за секоја од четирите вакцини кои содржат мали количества протеин од јајце :

MMR Shot и јајце алергии

ММР (која се залага за сипаници, заушки и рубеола ) вакцината вообичаено се дава двапати во детството: еднаш на 15 месеци, и повторно во бустер-стрела на возраст од четири до шест години. Оваа вакцина се смета за безбедена, дури и за луѓе кои имаат сериозни алергии на јајца.

Шоката е култивирана кај пилешки ембриони, но само во траги од протеин од јајце остануваат во готовиот производ. Медицинските истражувачи ги разгледаа ефектите од вакцината кај децата со алергии на јајца и не откриле алергиски реакции како резултат на добивањето на вакцината.

Имајте на ум дека истражувањата покажаа дека е безбедно за деца со алергии на јајца за да ја примат MMR вакцината . Сепак, ако имате загриженост за тоа, треба да разговарате со педијатарот на вашето дете.

Беснило вакцина и јајце алергии

Беснило е опасен вирус кој се пренесува преку каснување од заразени животни. Откако ќе почувствуваат симптоми, болеста е речиси секогаш фатална.

Постојат различни вакцини на пазарот за беснило кои може да се администрираат откако сте биле изложени на вирусот. Сепак, повеќето од вакцините се култивирани кај пилешки ембриони и не се сметаат за безбедни за луѓето кои имаат сериозни алергии на јајца.

За среќа, постои една опција за јајце-алергиски: Imovax, кој не е култивиран кај пилешки ембриони.

Што вакцините против беснило се безбедни за оние со алергии од јајца?

Смртки од грип и алергии на јајца

Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препорачуваат дека сите на возраст од шест месеци и постари треба да добијат вакцина за годишен грип. Сепак, луѓето со алергии на јајца треба да преземат посебни мерки на претпазливост, бидејќи скоро сите вакцини против грип се култивирани во пилешки јајца.

Има една вакцина против грип – Флувок, направена од Protein Sciences Corporation – која не користи пилешки јајца за време на производството. Flublok е одобрена за секој на возраст од 18 години и нагоре, па ако сте алергични на јајца и спаѓате во тој возрасен опсег, треба да побарате посебно за Flublok.

За деца и тинејџери под 18-годишна возраст со алергија на јајца, ЦДЦ ги повикува да добијат регуларен грип, но само под директна нега на лекар со експертиза за справување со тешки алергиски реакции. Прочитајте повеќе за тоа дали лицата со алергии на јајце треба да добијат вакцина против грип .

Вакцина против жолта треска и алергии на јајца

Жолтата треска е тешка болест што се пренесува од комарци, вообичаена во делови од Јужна Америка и Африка. Болеста има висока стапка на смртност и треба да се вакцинира против жолта треска за да патуваат во одредени земји.

Сепак, сите вакцини против жолта треска се култивирани во јајца, а докторите ги советуваат оние со историја на тешки алергиски реакции за да се избегне вакцината. Оние со поблаги алергиски реакции може да бидат способни да се справат со жолта треска, или исто така е можно да се направат алергиски тестови со самата вакцина за да се види дали можеби ќе можете да го справувате. Дознајте повеќе за ризиците од вакцина против жолта треска кај луѓе кои се алергични на јајца .

Збор од Многу

Како што можете да видите, ризиците од овие четири вакцини варираат за оние кои се алергични на јајцата, и постојат алтернативи за две од четирите вакцини. Жолтата треска е најверојатно проблематична за четирите, и за жал нема алтернатива без јајца.

Ако имате загриженост во врска со потенцијалните ризици од било која препорачана вакцинација, разговарајте со вашиот лекар за безбедноста на секоја вакцина поединечно. Видот и тежината на реакциите на јајцата може да одредат дали одредена вакцина е безбедна за вас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here