Тежината на себе си е типичен дел од обидот да се  изгуби тежината . Вашата тежина не е само број, туку нешто што всушност може да ве промени како се чувствувате за себе. Чекор на скалата прво нешто е наутро, и ако тој број е помал отколку што беше порано, може да се чувствувате подобро за себе. Ако е повисоко, вашиот ден може да започне на надолен слајд. Но, што значи вашата тежина навистина значи и колку е корисна кога станува збор за следење на напредокот на губење на тежината ?

Учењето на одговорите на овие прашања може да ви даде сосема поинаква перспектива на вашата скала.

Фокусирање на губење масти, не губење на тежината

Кога зборувате за губење на тежината, она што обично значи е слабеење надолу. Сакате да изгубите тежина околу колковите, бедрата, стомакот и рацете. Но, чудното нешто во врска со слабеењето е тоа што не секогаш значи губење на вистинската тежина од скалата.

loading...

Тоа може да звучи чудно, но можно е да се намалите, без да забележите промена во вашата тежина. Ова се случува кога ќе изгубите телесна маст додека стекнувате мускули. Вашата тежина може да остане иста, дури и кога губите сантиметри, знак дека се движите во вистинската насока. Проблемот е, можеби сте фокусирани на вагата , верувајќи дека ако тој број не се промени, едноставно не добивате вистински резултати. Познавањето на разликата помеѓу губењето телесна тежина и губењето на телесните масти може да го смени начинот на кој го гледате за себе, напредокот и, можеби, и како го гледате сопственото тело.

Вистината за вашата тежина

Типичната вага ја покажува вашата тежина, но не ви кажува колку од таа тежина се мускулите , мастите, водата, коските или органите. А тежината може да биде надвор од границите, бидејќи на екстра мускули, но тоа не значи дека тој е со прекумерна тежина или масти. Знаењето на составот на вашето тело  е клучна информација ако навистина сакате да добиете резултати и, за жал, типичната вага не ви го кажува тоа.

Друга причина тежината не е толку сигурена дека тоа се менува цело време. Ќе видите промени во тежината во текот на денот, понекогаш дури и до 10 килограми во зависност од тоа што и колку често јадете и пиете, колку често одите во бањата или ако задржувате вода.

Вагата има некои важни употреби. За луѓето кои ја изгубиле тежината, студиите покажале дека редовното мерење на тежината им помага да го задржат губењето на тежината. Со текот на времето лесно може да тече тежината, па вага е корисна алатка во тој поглед.

Додека размерот не е сосема бескорисен, можеби не е најдобрата алатка за луѓето штотуку почнуваат програма за губење маснотии. Ако тоа не ви помогне да останете на вистинскиот пат и да ги достигнете вашите цели, можеби е време да земете поинаков пристап во следењето на вашиот напредок.

Фокусирањето на загубата на маснотии е многу поважно од фокусирањето на вашата тежина. Кога ќе ја изгубите телесната маст , правите трајни промени во вашето тело, менувајќи го составот на вашето тело, така што ќе имате помалку маснотии и повеќе мускули. Кога ќе изгубите тежина, може да губите вода или дури и мускулите. Невозможно е да се знае дали гледате вистински резултати или само производ на вашите дневни навики, хормонални смени и менување на нивото на хидратација.

Како лагите лажат

Кога за првпат ќе започнете некоја програма, можеби ќе треба дополнителен охрабрување да продолжите и да докажете дека она што го правите е работа. Вага може да не ви го даде тоа. Еве зошто вага може да ве заведе.

  • Се мери сè : Бројот на вага вклучува сè – мускули, масти, коски, органи, масти, храна и вода. Поради таа причина, тежината на обемот може да биде измамен број.
  • Не ги одразува промените што се случуваат во вашето тело : Ако правиш кардио и тренинг за сила , може да изградите мускулно ткиво во исто време кога ќе загубите маснотии . Во тој случај, вага може да не се промени, иако сте послаб и потенок.
  • Не го одразува вашето здравје : Вагата не може да ја открие разликата помеѓу маснотиите и мускулите. Тоа значи дека едно лице може да има мала телесна тежина, но сепак има нездраво ниво на телесна маст.
  • Не е секогаш позитивен мотиватор : Ако станете на вагата и не сте задоволни со она што го гледате, како тоа го прави да се чувствувате? Може да прашате што правите, прашувате зошто воопшто и пречи. Фокусирањето на тежината може да ги засени позитивните резултати што ги добивате, како што се загубата на маснотии, поголема издржливост и повисоки нивоа на енергија.

Промена на начинот на кој го мериш успехот

Дури и ако не сте подготвени да се запре со тежина од себе во целост, со употреба на други начини да се измери напредокот може да бидете мотивирани и да ви помогне да сфатите дека сте се прават промени, без разлика што вели вагата . Ова е особено точно ако не губите телесната тежина каде што сакате.

Тоа помага да се запамети дека вашето тело ја губи тежината во одреден редослед врз основа на вашиот пол, возраст, генетика и други фактори кои не се под ваша контрола. Само затоа што не губиш тежина во колковите не значи дека не губиш тежина некаде. Тоа може да биде само од место за кое не се грижите.

  • Одете со тоа како вашата облека одговара . Ако тие се вклопуваат повеќе лабаво, знаете дека сте на вистинскиот пат. Тоа помага да имате еден пар на панталони, кои се малку премногу тесни. Пробајте ги еднаш месечно и забележувајте како се вклопуваат. Облеката не лаже.
  • Земете ги вашите мерења за да видите дали губите на сантиметри. Мерењето на вашето телово во различни поени ви помага да дознаете дали всушност имате губење на маснотии. Знаејќи дека може да ве мотивира да продолжите и да дозволите вашето тело да одговори на вашите вежби.
  • Користете вага која ги мери телесните масти преку биоелектричната импеданса. Овие ваги се лесно достапни на различни поени, или може да бидат достапни во вашата фитнес сала или во здравствениот клуб. Додека тие можат да бидат засегнати од различни фактори, тие ќе ви дадат попрецизен поглед на тоа дали губите маснотии и стекнувате мускули или не. Алтернативно, можете да го добиете вашето тело масти тестирани или да користите онлајн калкулатор . Овие се обично guesstimates, но ако се тестираат на секои толку често под истите околности може да се види дали бројот на телесните масти се намалува.
  • Поставете цели за вежбање. Наместо да се грижиш за губење на тежината или загубата на маснотии, се фокусира на завршување на одреден број вежби секоја недела или натпреварување во трката. Погледнете колку притискања можете да направите или колку дена по ред можете да вежбате. Овие се опипливи, достигнувачки цели кои ви даваат повеќе од тоа моментално задоволување на вага.

Ако вагата ви прави луд, земајќи пауза од тежината на себе може само да ги отвориш очите кон други можности. Вашата тежина не е единствената мерка за вашиот успех. Оставете ја вагата и само може да видите колку навистина сте достигнале.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here