Изреката “Ние сме она што јадеме” има многу повеќе длабоко значење отколку што може да изгледа на прв поглед, бидејќи многу здравствени показатели зависат од конзумирана храна. Но, за да го следиме она што го јадеме и да одржуваме дневни дневници за храната, не е секогаш погодно, и не на секого. Тука, високите технологии можат да дојдат до спасување: специјалистите од Универзитетот Тафтс од Инженеринг создадоа уникатен уред кој е прикачен на површината на забот и автоматски ги доловува сите потребни податоци за исхраната.

Според уредувачкиот одбор на списанието Advanced Materials, пронајдокот на научниците во моментот може да снима информации за потрошувачката на гликоза, сол и алкохол. Самиот сензор се состои од три слоја: два надворешни слоја, кои делуваат како антени за пренос на сигнали и потребен абсорбент, кој се занимава со препознавање, и препознавање на хранливи материи. Примените податоци се пренесуваат на одредена апликација за паметниотни телефони. Исто така, самиот сензор може да ја смени бојата во зависност од тоа кои супстанции се содржани во храната.

loading...

Вреди да се напомене дека слични уреди се создадени порано, но тие имаа цела грама на недостатоци: краток период на работа и чести надополнувања, потребата да се користи заштитниот материјал, присуството на жици и големи димензии. Новиот уред има димензии од само 2 x 2 милиметри и е лишен од горенаведените недостатоци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here