Очигледно дека новите генерации не знаат како да изградат здрава врска, полна со почит, љубов и разбирање.

Разводите стануваат сè почеста појава и со чест на исклучоци, повеќето од нив се без некоја сериозна причина.

Многу парови знаат да направат сериозна караница и од најмала ситница, без потоа да знаат како да го решат проблемот.

loading...

Психолозите споделуваат неколку начини на однесување од паровите кои успеале да најдат начин да не се караат за ситници и да ги надминуваат конфликтите смирено.

Можеби некои од нив ќе ве променат:

Понекогаш може да си легнете лути

Многумина се преокупирани со правилото во кое сите веруваат дека не смее да си легнете скарани.

Но, тоа може да биде голема грешка. Ова однесување има два исхода – во најдобар случај, расправањето навечер ќе доведе до одложување на проблемите, а во најлош случај, ќе предизвикате уште поголема кавга.

Психолозите велат дека нема ништо лошо во тоа некогаш да си легнете скарани, да си ја изладите главата, а следниот ден, смирено да го решите проблемот многу полесно.

pravila-na-odnesuvanje-koi-gi-nauchile-parovite-koi-ne-se-karaat-za-sitnici-02.jpg

Не избегнувајте допири и убав разговор

Колку пати кога сте биле лути сте му кажале на партнерот „не ме допирај“? Веројатно, тоа доаѓа природно, бидејќи кога некој ве лути, последното нешто што сакате е да ве допира и да ви се лигави.

Но, допирот ве потсетува на интимноста и љубовта со партнерот, а тоа може да биде и обично допирање на рацете.

Во таков случај мора да одите против себе и да се сетите дека иако сте лути, сепак се сакате и мора да се смирите за да спречите кавга.

pravila-na-odnesuvanje-koi-gi-nauchile-parovite-koi-ne-se-karaat-za-sitnici-03.jpg

Заборавете на наредбите

Можеби на прв поглед не ви изгледа страшно да му наредите нешто на партнерот, бидејќи живеете заедно и мора заедно да ги завршувате обврските.

Но, самите зборови „мора да го направиш тоа“ предизвикуваат негативно чувство кај партнерот и може да предизвикаат кавга и несогласување околу начинот на третирање.

pravila-na-odnesuvanje-koi-gi-nauchile-parovite-koi-ne-se-karaat-za-sitnici04.jpg

Најдете хумор во секоја ситуација

Понекогаш кавгите помеѓу паровите се толку сериозни што изгледа како да решаваат некои големи светски прашања, а не обична ситница.

Не дозволувајте обичните секојдневни кавги да ги претворате во толку сериозна работа и обидете се да најдете хумор во секоја ситуација за да ја подигнете атмосферата и да се смирите.

Подобро е да се смеете заедно на вашите глупости отколку да се карате за нив.

pravila-na-odnesuvanje-koi-gi-nauchile-parovite-koi-ne-se-karaat-za-sitnici-05.jpg

Не се плашете од кавги

Иако не се препорачливи често, сепак понекогаш е добро да разговарате околу проблемите кои ги имате, наместо да ги премолчувате.

Расправијата може да биде корисна, но ако ја водите смирено и со правилен начин на изразување, така што двајцата ќе кажете што ви пречи и што сакате да промените и секако, водете се по останатите горенаведени правила.

pravila-na-odnesuvanje-koi-gi-nauchile-parovite-koi-ne-se-karaat-za-sitnici-06.jpg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here