Жените кои јаделе брза храна најмалку четири пати неделно земале еден месец повеќе за да забременат од оние кои никогаш или ретко не јаделе брза храна.

За да забремените побрзо, избегнувајте го возењето и стигнете до овошје. Тоа е она што заклучокот од една студија објавена во мај 2018 година во списанието ” Репродукција на човекот” сугерира, а истражувачите велат дека идејата ги поддржува претходните студии кои покажуваат дека исхраната може да влијае врз плодноста.

За разлика од претходните студии, кои првенствено беа фокусирани на двојки за кои веќе се знаело дека се неплодни, новото истражување се концентрира на жени во различна фаза од бременоста.

loading...

“Нашата работа е поинаква по тоа што регрутиравме жени во раната бременост и ги прашавме за нивната исхрана пред забременувањето и колку долго се обидуваа да забременат. Значи огромното мнозинство обично се сметало за плодно “, вели Клер Робертс , постар истражувач во педијатријата и репродуктивното здравје на Универзитетот во Аделаида во Австралија.

Истражувачите ја дефинирале неплодноста како земаат повеќе од една година за да забременат, дефиниција која се совпаѓа со онаа на Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ) . Од 5.598 жени вклучени во студијата, 340 од нив претходно имале извесен тип на помош со репродукција за да им помогнат да забременат.

Учесниците на студијата – кои во просек биле 28 години и регрутирани од Аделаид, Австралија; Окленд, Нов Зеланд; Корк, Ирска; и Лидс, Лондон и Манчестер во Обединетото Кралство – беа запрашани за бремени околу 15 недели да се потсетат на храната што ја јаделе во месецот пред зачнувањето. Поконкретно, тие беа прашани за тоа како овошје, зелен лиснат зеленчук, риба и брза храна се вклучени во нивната исхрана.

Жените кои јаделе повеќе брза храна и помалку овошје траеле најмалку две недели подолго за да забременат, според објавените наоди.

Како што многумина од нас можат да потврдат, сеќавајќи се на она што го јадевме минатата недела, или дури и за појадок ова утро, не е најлесната задача. Дури и ако се сеќавате, ние не сме секогаш искрени со нашите лекари за нашите лоши здравствени навики , како што е нашата брза храна и колку алкохол навистина пиеме. И авторите јасно укажуваат дека ова е големо ограничување на нивната работа.

“Што се однесува до тоа дали жените вистински одговориле, веројатно е дека нашите податоци, особено за брза храна, се потценуваат од бројот на жени кои јадат, бидејќи би било разумно да се очекува дека жените би можеле да признаат дека јадат помалку брза храна отколку што всушност ја консумирале, Вели Робертс.

Дополнително, не вклучувајќи повеќе информации од машките партнери би можеле да влијаат врз наодите, што авторите ги потврдија во својот труд.

“Тие немаа информации за партнерите, за кои мислам дека исто така ќе бидат добри информации, бидејќи очигледно исхраната може да има влијание врз спермата”, вели Лин Вестфал , директор за зачувување на плодноста и репродукција на трети лица во Стенфордското детско здравство во Калифорнија, кој не се вклучени во студијата.

Освен навиките во исхраната, другите делови од машките информации за партнерот исто така можеа да ја зајакнат студијата, вели Венди Чанг , партнер за репродукција , партнер и научен директор на репродуктивниот центар во Јужна Калифорнија, кој исто така не учествуваше во студијата.

“Мислам дека со машката плодност, внесот на алкохол, машките навики, како тутунот или марихуаната или други хемиски изложености – може да се расчистат и некои фактори што влијаат на забите”, вели д-р Чанг. Според CDC, факторите на ризик за неплодност кај мажите вклучуваат пушење, пиење премногу алкохол, користење на марихуана и прекумерна тежина или дебелина . Кај жените, прекумерното користење на алкохол, пушењето и екстремната загуба на телесната тежина се исто така ризични фактори за неплодност, пишува ЦДЦ.

Иако наодите од студијата сугерираат дека целата храна може да помогне во подобрувањето на плодноста, Робертс е заинтересиран да истражи дали е потребна добра исхрана или ако додатоците можат да го сторат истото. Но, тоа бара уште една студија, со оглед на тековната не се осврна на ефектот на дополнување.

Без оглед на тоа дали се обидувате да забремените, добро е документирано дека добрата исхрана е критична за севкупното здравје. Но, за мајките што очекуваат – или сега или во иднина – тоа е особено важно, покажува истражувањето.

“Жените кои размислуваат за зачнување треба да почнат да имаат здрава исхрана колку што можат пред да забременат”, вели д-р Вестфал. “Знаеме дека многу раната пренатална околина е толку клучна за долгорочното здравје на тоа дете, а многу луѓе не сфаќаат како нивното здравје може да влијае на здравјето на нивните деца”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here