Google Chrome продолжува да нуди разни алатки за блокирање на досадни видео клипови кои се пуштаат сами во веб прелистувачот. Без оглед на обидите на компанијата да го автоматизира овој процес, повеќето од овие функции бараат активна интервенција на корисниците.

Сопствениците на смартфони со Android можат да ги искористат предностите автоматски да блокираат слични содржини на интернет и оваа функција сега е достапна за десктоп верзијата на прелистувачот. Компанијата тврди дека ќе стане подобра како што ја користите со текот на времето.

Според официјалните податоци, функцијата ќе учи од навиките на корисниците и ќе разбере во кои сајтови сакаме да гледаме видеа и во кои автоматски да блокира таквата содржина. На овој начин, секој од нас ќе може да го прилагоди начинот на кој оваа неочекувано корисна алатка работи во Google Chrome, пренесе TechCrunch. Најголемиот дел од содржината што се пушта автоматски, се паузира или запира во првите шест секунди, најверојатно поради досадниот звук на видеата, велат од Google.

loading...

Новата алатка ќе работи дури и за корисници кои немаат сметки на Chrome или Google. Прегледувачот моментално поддржува база на податоци од 1.000 страници, која автоматски ги блокира видео клиповите кои самостојно се пуштаат. Компанијата ќе продолжи да го подобрува начинот на кој функцијата функционира за да биде што е можно покорисна и подобра за корисниците. Тука е време да се напомене дека станува збор за аудиото, откако самите видеа ќе стартуваат, но без соодветниот звук, кој ќе мора сами да го пуштате.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here