Во американската Арктичка стратегија што ќе се објави ова лето, американскиот министер за приморје, Ричард Спенсер, заклучи дека “проклетата работа се топи”, но уште една голема сила излезе со својата стратегија за овој проблем, дури и три месеци пред нив.

Политичката или геостратегиската ситуација со климатските промени околу ледената покривка е, според Форин Полиси, така што 16-годишната американска поморска стратегија на Арктикот мораше да се промени по само четири години.

Вековниот мраз се топи, отвора нови водни патишта, “нови ресурси се ослободуваат”, а Кина го бара својот дел од Арктикот. Во својата стратегија, која ја оневозможи “освежената верзија” на американскиот документ, Кина го користи терминот “Поларниот свилен пат”, кој произлегува од иницијативата на кинескиот претседател Кси Џинпинг “Еден појас, еден пат”.

loading...

Ова може да значи нов морски пат низ растопениот Арктички океан, со кој би доминирала кинеската трговија и да им служи на глобалните амбиции на Пекинг.

Проценката на 20 милиони климатски бегалци во Кина се смета за скромна, но загрижува влијанието врз кинеското земјоделско производство на храна како директна последица на климатските промени во текот на следните децении.

САД се откажа од било какво настојување да стане лидер против климатските промени, но затоа Кина не сокрива дека има намера да се вклучи како глобална и одговорна супер сила.

Русија за тој пат за пловидба нема проблем зошто секако би наплатила за бродовите кои ќе пловаѕ од Кина спрема Запад,

Во својата стратегија, Кина предвидува уште пократок воден пат, кој за неколку децении ќе се отвори со повеќе драстично топење на мразот во Северниот Пол.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here