„YouTube“, „Facebook“, „Twitter“, „Gmail“ – ова се интернет-страници кои ги користите секојдневно. Не заостанувајте, научете ги основните трикови за брзо навигирање на страниците. 

„YouTube“ 

loading...

Двоен клик – двоен клик на секое видео за добивање слика на цел екран.

Space – пуштање или паузирање видео.

Броеви – 1-9 за да скокнете на 10-90% од целото траење.

+/- копчиња – направете го кадарот поголем или помал.

m – звук/без звук.


„Twitter“ 

Притиснете Shift+? за да ги видите триковите за брзо навигирање на „Twitter“, но ова се главните.

g, а потоа h – одете на почетната страница.

– „фаворитнете“ твит.

. – ја освежува страницата кога се појавуваат нови објави.

Space – одете долу една страница; Shift+Space оди горе една страница.

n – состави нова објава; Ctrl+Enter ја објавува.


„Facebook“ 

Alt+m – почнете нова порака.

Alt+1 – одете на вашата профилна страница.

p – започнете да пишувате нова објава.

l – ставете „лајк“ на објавата која моментално е отворена или означена.

Десно-лево – разгледувајте фотографии.


„Gmail“ 

Ctrl+\ – отстранете го форматирањето од означениот текст.

Shift+n – освежи го разговорот кога има нови пораки.

l – означи го отворениот разговор.

. – отвори го менито „More“.

Shift+Esc – врати фокус на главниот прозорец.


„Outlook.com“ 

Ctrl+Shift+Y – внеси емотикон во пораката.

– пребарувај ги пораките.

s, па а– означи ги сите пораки во папката.

Shift+I – покажи блокирана содржина во порака.

с – стави порака во категорија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here