Потребни се четири часа, и тој само престана да гори со чај и лимонада.

А парада на автомобили поднесе надолу по планината, конечно ослободен по тркачите се бореше со 4.650 метри на надмоќ добивка над 7,3 милји за планината Трасат Трка во Њу Хемпшир оваа мината сабота. Ова беше три часа по почетокот на трката во 9 часот наутро, а неколкумина натпреварувачи беа оставени на курсот. Возилата меандрираа полека, со возачи кои ги прецртуваат паузите по стрмниот наклон.

Патниците на автомобилите често се поздравуваа со тркачите додека минуваа, но кога го најдоа 98-годишниот Џорџ Ецваилер, се повлече одзади во жолт прекинувач на ветрот и стомачни високи шорцеви, дојдоа до точката. Повеќето го фотографираа, ги пикнаа своите рогови и ги разгласија и поздравија една заедничка порака.

loading...

“Ти си инспирација, Џорџ!” Извикуваа луѓе.

Ова е 13-ти пат на Etzweiler по завршувањето на Трката на планината Вашингтон. Тој е славна личност во овој момент. Луѓето бараат да се фотографираат со него, да разговараат и само да зјапаат со страв кај незапирливиот старец од Државниот колеџ, Пенсилванија.

Кога започна трката, Ецваилер излезе на предната страна од пакетот, но брзо ја поминаа големата толпа тркачи. Со двајца негови тренери од Кинетик Фитнес, салата каде што Ецваилер тренира трипати неделно и неговиот внук Боб, се искачуваа кон планината со конзистентно темпо докрај, само запирање да пијат лимонада и чај, бидејќи спортските пијалаци Не се согласувам со неговиот стомак.

За еден километар, Боб се пријави за да се осигура дека Џорџ имал сè. “Ја заборавивте мојата инвалидска количка”, одговорил Etzweiler. До планината, тој беше во добри духови. Тој не беше многу зборлив, но кога имаше нешто да каже, тоа обично вклучуваше хумористичен крик.

“Како се чувствуваш?”, Праша еден гледач.

“Мртов”, одговорил Ецваилер.

Секоја милја стана поцврста, и тој се нафрли и умирам по стрмниот пат. Тој се бореше околу еден километар над линијата на дрвото, па дури и повеќе кога 40-метарски ветрови го предизвикаа да се сопне неколку пати.

Околу три часа, автомобилите исполнети со натпреварувачи почнаа да се спуштаат по планината, и токму кога Ецваилер го доби аплаузниот од сообраќаен метеж.

На врвот, тој го напојуваше последниот искач и беше поздравен од неговите двајца внуци, кои го одведоа до финишот. Времето Etzeweiler беше 4:04:48, минута побрзо од минатата година.

Назад на дното, тој беше поздравен од повеќе навивачи и доби уште два медали, еден за освојување на неговата возрасна група (тој е единствениот во 90-плус поделба), а еден за најбрзо време на мајстори. Најавувачот на трката беше емотивен, бидејќи му честиташе на Џорџ, кој беше пречекан со овации на минатата ноќ, додека тој беше на сцената.

“Како си, Џорџ?”, Рече најавувачот.

“Што беше тоа?”, Изјави Ецваилер. “Мојот слух не е во согласност со мојата работа.”

Толпата се смееше.

“Ти направивте ветување, и продолжуваш да го испорачувате тоа ветување дека ќе продолжите да се обидувате, нели?”

“Ќе се обидам”, рече тој.

Со трката во кесата, Џорџ славеше со дремка и помина во недела и наредно пешачење низ планините со своето семејство во Њу Хемпшир.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here